Weer

Weerkaarten

Algemene luchtgesteldheid boven Europa

Boven de oostelijke helft van Europa bevindt zich een blokkerende hogedrukgebied, waarvan de kern zich langzaam van Polen naar Wit-Rusland en Oekraïne verplaatst.
Dit zorgt voor overwegend droog en vaak zonnig weer in grote delen van Centraal- en Oost-Europa, alsook in het grootste del van Scandinavië. Langs de westelijke en noordelijke flank van het hoog kunnen wel nog neerslagzones de Noorse kusten en Lapland bereiken.
Ook in de gebieden rond de Zwarte Zee kunnen buien ontstaan, met kans op onweer.

Storingen en buienzones, die samenhangen met een complexe lagedrukzone boven het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, komen nagenoeg tot stilstand boven het zuidwesten en het westen van Europa. De meeste regio's binnen een driehoek Portugal - Noord-Italië - Schotland krijgen de komende dagen dus geregeld regen en buien te verwerken, die vaak maar langzaam wegtrekken. Vooral donderdag kan daar onweer bij zijn in Spanje, Frankrijk en Noord-Italië.
De zuidelijke luchtcirculatie tussen het hoog boven Oost-Europa en het laag boven de Atlantische Oceaan voert warme lucht naar het noorden, waardoor de Britse Eilanden, de Benelux en het noorden van Frankrijk blijven genieten van hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Legende van de frontkaarten

 

Oranje visgraatlijn: "convergentielijn" => duidt een zone aan waar de wind aan de oppervlakte samenstroomt. Deze convergentie aan de oppervlakte wordt geassocieerd met verticale opwaartse bewegingen, die vaak aanleiding geven tot een buienlijn of onweer. De convergentie kan in verband worden gebracht met twee samenkomende windfluxen, elk vanuit een verschillende richting, of met de aanwezigheid van een luchtlaag die warmer en vochtiger is dan zijn omgeving (thermische vore of thermisch lagedrukgebied).
Zwarte stippellijn: "trog"=> veroorzaakt verticale opwaartse bewegingen en leidt vaak tot stortbuien en/of een intensivering van de onweersactiviteit. In een trog is meestal een buienlijn aanwezig.
Rode lijn met halve cirkels : "warmtefront" => aanvoer van warmere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde warme lucht en de koude lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De positie van de halve rode cirkels toont de richting van de verplaatsing van het warmtefront.
Blauwe lijn met driehoeken : "koudefront" => aanvoer van koudere lucht die vaak aanleiding geeft tot de vorming van een wolkenzone, die gepaard gaat met neerslag. Het front omvat de grens tussen de aangevoerde koude lucht en de warme lucht waarvan hij de plaats zal innemen. De plaatsing van de driehoekjes duidt de richting aan waarin het koudefront zich verplaatst.
Paarse lijn met driehoeken en halve cirkels : "occlusiefront" => resultaat van de fusie tussen een warmte- en een koudefront. In het algemeen beweegt een koudefront sneller dan een warmtefront. Het haalt het warmtefront in om een uniek wolkensysteem te vormen, dat vaak aan de bron van neerslag ligt.
Afwisselend rode/blauwe lijn : "stationair front" => stationaire grens tussen een koude en een warme luchtmassa. De warme lucht bevindt zich achter de rode halve cirkels en de koude lucht bevindt zich achter de blauwe driehoeken.

Cookies opgeslagen